Gyógyító alkotás – a számfestő szórakoztat, feltölt és gyógyít

Gyógyító alkotás – a számfestő szórakoztat, feltölt és gyógyít

Tudtad, hogy a művészet gyógyít? Hogy ahol a modern orvostudomány már tehetetlen, ott az alkotó és befogadó művészet egyaránt csodákra képes? Nos, ha eddig nem hallottál még erről, akkor olvass tovább, és tudd meg, mi mindenre gyógyír az alkotás és persze a számfestőzés.

A művészet gyógyító erejéről már az ókorban is tudták a bölcsek, hiszen például a zenét kifejezetten kedélybetegek kezelésére vagy túlságosan izgatott emberek lenyugtatására is alkalmazták. Sőt, Arisztotelész, az ókori görög filozófus megalkotta a katarzis fogalmát, amely nem más, mint az a megahatározó érzés, amelyet valaki az alkotás vagy valamilyen művészettel kapcsolatos élmény befogadása során él át. Ez megtörténhet egy színdarabot nézve, egy könyvet olvasva vagy egy festményt szemlélve. De nem csupán a befogadás, hanem maga az alkotás folyamata vagy az alkotásban való részvétel is felszabadító, gyógyító erővel bír. Franciaországban például a felvilágosodás korabeli elmegyógyintézetekben a páciensek színdarabokat tanultak be és adtak elő, amely a gyógyulásukat szolgálta. Valószínűleg ez volt az első igazi művészetterápia. Később azt is felismerték, hogy a bezártság és az egésznapos semmittevés, unatkozás rontja a betegek állapotát, így elkezdték őket különféle tevékenységekkel lekötni: rajzoltak, festettek, agyagoztak. A művészetterápia kifejezést Adrian Hill használta először 1945-ben a Művészet vagy Betegség című könyvében.

Az alkotás által megélt kreatív folyamatok igen összetett hatást tudnak kiváltani, amelyek egyaránt javítják a fizikai, a szellemi és az érzelmi állapotunkat – ez pedig igaz a számfestőképekre is.

A számfestők pozitív hatása a testre

A számok alapján történő festés nemcsak a lelkünkre, az érzelmeinkre vagy a szellemünkre gyakorol hatást, de bizony a testünkre is. Kezdjük ott, hogy aki ecsetet ragad, az biztosan egyfajta lelassuláson megy keresztül, hiszen nem lehet kapkodva, idegesen festeni. A lecsendesedés pedig sok más dolgot is magával hoz. Például, hogy megnyugszunk, a szívverésünk lassul, a pulzusunk csökken, a légzésünk egyenletesebbé válik. Egyfajta nyugalom vesz erőt rajtunk, hiszen koncentrálnunk kell a képre, amelyet alkotunk, ennek köszönhetően pedig az izmaink elernyednek, a stressz tovatűnik, az idegeink kisimulnak. Aki pedig igazán belemerül a számfestők csodálatos világába, az akár meditatív állapotba is kerülhet.
Mindezek mellett a számfestőképek megalkotása javítja a kézügyességet, a szem-kéz koordinációt és még összpontosítani is megtanít minket.

A számfestők pozitív hatása a szellemre és a lélekre

A számfestőzés tehát segít abban, hogy kiszakadjunk a hétköznapok mókuskerekéből, az állandó rohanásból és valami olyan dologra koncentráljunk, ami feltölt, nyugtat és épít. Ám nemcsak a stresszmentesítés sorolható a számos kifestők pozitív tulajdonságai közé. A számfestőzés kibontakoztatja a kreativitásunkat, hiszen az alkotás során a személyiségünk is belemosódik az általunk készített képbe. Ugyanakkor, mivel itt a vászon előre megrajzolt és felszámozott, így mentesít minket attól a nyomástól, hogy vajon hogyan álljunk neki a festésnek vagy hogy mégis mi fog kisülni belőle, ez pedig igazán önfeledtté és örömtelivé varázsolja az alkotást. Mivel pontosan tudjuk minek kezdtünk neki és mi lesz a végeredmény, a magabiztosságunk is erősödik, tehát a számfestőzés az önbizalmunkat is építi.

A festés közben ráadásul teljesen ellazulunk, így az sem ritka, hogy egy-egy régóta bennünk motoszkáló kérdéssel kapcsolatban hirtelen megvilágosodunk. Ez annak köszönhető, hogy az alkotás során eltávolodunk a problémáinktól és teljesen más perspektívából tudjuk szemlélni a különféle élethelyzeteket, amely új megoldásokat is szülhet. 

 

Mire vársz, hát? Legyen szó stresszes életmódról, magas vérnyomásról, aggasztó problémákról, szorongás okozta álmatlanságról, lehet, hogy a művészetterápia, ezen belül is a számfestőzés a megoldás rá!

Válassz egy képet, merülj el az alkotásban és tapasztald meg a számos kifestők pozitív hatásait!