Húsvéti szimbólumok a számfestő képeken is

Húsvéti szimbólumok a számfestő képeken is

2022-ben április 17-18-ra esik a húsvét, és a legtöbben már javában készülődnek az ünnepre. Barkát szednek, tojást festenek és a legkisebbek várják a nyuszit. A felsoroltak mind-mind a húsvétihoz köthető szimbólumok, amelyek tematikus, húsvéti számfestő képeinken is megjelennek, de vajon tudjuk-e mi honnan ered vagy mi mit jelent?

Húsvéti nyúl

A húsvét egyik legfőbb és legfontosabb szimbóluma a húsvéti nyuszi, amely egyébként sokak szemében egy kész rejtély is. Hiszen mi köze a nyúlnak Jézus feltámadásához – amit ugye húsvétkor ünneplünk? A nyúl húsvéti jelenlétét többen, többféleképpen is magyarázzák. Az egyik, hogy a nyuszi a szaporasága miatt a termékenység jelképe, ez pedig összhangban áll a keresztény tanításokkal és a népes nagycsalád hagyományával. A másik, hogy az egész egy félreértésen alapszik, régen ugyanis a németajkú területeken húsvét idején igen értékes ajándéknak számított a gyöngytyúk, azaz a Haselhuhn, amely egy idő után Hase-re rövidült, ennek jelentése azonban nyúl.

Húsvéti tojás

Az ünnep másik ikonikus jelképe a tojás, amit a nyuszi tojik. Az előzőekben leírt történet valószínűleg megmagyarázza azt is, hogyan tojhat a nyúl tojást… sehogy, mert eredetileg a gyöngytyúk tojta, ami idővel nyúllá változott az eredeti német kifejezés megrövidülésének hála. A tojás azonban önmagában is egy nagyon erős szimbólum, amely egészen az ősi időkre vezethető vissza, és mindenhol az életet jelképezi. A keresztény hitvilágban pedig Jézus feltámadását testesíti meg.

Húsvéti csibe

A sárga kiscsibék, amelyeket gyakran láthatunk húsvéti üdvözlőlapokon és a gyerekek kedvencei szintén az életet és az újjászületést szimbolizálják. A kiscsibék egy élettelen dologból a tojásból kelnek ki és válnak élővé, ez pedig a keresztény kultúrában a feltámadásra utal, azaz, hogy van élet a halál után is.

Húsvéti bárány

A bárány a húsvéti szimbólumok közül a leginkább fontos a keresztények számára, hiszen magát Jézus Krisztust jelképezi, aki feláldozta magát az emberiségért. Az áldozati bárány egyébként a Biblia egyik gyakran visszatérő szimbóluma, például az Ótestamentumban csak azokat a házakat kerülte el a halál, ahol bárányt áldoztak, és annak vérével bekenték az ajtófélfát.

Húsvéti barka

A barka leginkább nálunk és a minket körülvevő országokban értelmezhető, mint húsvéti szimbólum, ennek oka pedig egyszerűen a fölrajz. Eredetileg a pálmaág köthető a húsvéthoz, ugyanis Jézus jeruzsálemi bevonulásakor a tömeg pálmaágat lengetett a béke és a szeretet jelképeként. Mivel azonban itthon nem őshonos a pálma, így az első, tavaszi, ágas virág, azaz a barka vette át a helyét.

 

Ezzel a kis összeállítással kívánunk mindenkinek kellemes húsvétot!