Miért jó felnőttként számfestőzni?

Miért jó felnőttként számfestőzni?

A festés egy művészeti ág, ám festeni nem csupán a profik festhetnek. Az ecsettel való alkotás ugyanis amellett, hogy egy szép képet eredményez, számos egyéb pozitív hatással is bír, ezeket pedig bárki élvezheti, aki festéket ragad.

Amikor valaki hobbit választ magának, sok szempontot figyelembe vesz, többek között azt, hogy mihez van érzéke, kézügyesége, tehetsége. Éppen ezért a festést már eleve sokan kizárják, azt gondolva, ehhez bizony nem értenek. A számfestőképek azonban pont azoknak készülnek, akik szeretnék megtapasztalni a festés örömét, de kételkednek magukban. Bátran állíthatjuk, hogy a számozott kifestőkkel bárki boldogul, így nincs helye sem kifogásnak, sem kétségnek – nyugodtan élvezhetjük az alkotás örömét és a festés pozitív hatásait.

A festés pozitív hatásai

A gyerekek imádnak rajzolni, festeni, alkotni, ám felnőttkorunkra sokszor teljesen lemondunk ezekről az élményekről, holott a festésnek - az idősebb korosztály számára is - számos pozitív hatása lehet, mind fizikai, mind mentális, szellemi téren, jól mutatják ezt az úgynevezett művészet terápiák is. Mik ezek a pozitív hatások pélául?

Javuló mozgáskoordináció

Sokan azt gondolják, hogy a mozgáskoordináció vagy a finommotorikus mozgás csak a gyerekeknél érdekes és felnőttkorban - mivel már kialakult - a további fejlesztésnek nincs jelentősége. Holott ez nem igaz! A jó kézügyesség minden korosztály számára fontos, és ami a legjobb, hogy soha nem késő foglalkozni az erősítésével.  Erre pedig remekül alkalmasak a számos képek, ugyanis a kisebb-nagyobb területek ecsettel történő kifestése kifejezetten javítja a mozgáskoordinációt.

Fókuszált figyelem

Mivel a számfestőképek alkotása közben kifejezetten koncentrálni kell, hogy a megfelelő festéket a megfelelő – sokszor rendkívül apró – területre vigyük fel, így nem meglepő, hogy ez a tevékenység segít a fokuszálásban, illetve megtanít minket arra, hogyan összpontosítsunk erősen egy feladatra. A fokuszált figyelem erősítése nagyon fontos, mert ha állandóan elkalandozunk, akkor az élet egyéb területein sem leszünk eredményesek, így aki hajlamos a dekoncentráltságra, annak is remek „gyakorlat” lehet a számfestőzés.

Inspiráló ellazulás

A festésre irányuló fókuszált figyelemnek köszönhetően mind fizikálisan, mind mentálisan képesek leszünk teljesen ellazulni. A színekre és formákra való koncentrálás során az elménk kiürül, a negatív gondolatok megszűnnek, az izmaink elernyednek, a légzésünk lelassul. Csak az itt és a most létezik, a kezünk, az ecset, a festék és a vászon – ez pedig egyfajta meditatív állapotot idéz elő, amely amellett, hogy oldja a belső feszültséget, még váratlan felismeréseket és nagy megvilágosodásokat is előidézhet.

Növekvő kitartás

Egy számfestőképet megalkotni nem egy-két órás feladat, amellyel egy délután gyorsan végezhetünk. Ahhoz, hogy a művünk elkészüljön, kitartó és eltökélt munkára van szükség, ez pedig növelheti az akaraterőnket és általánosságban is pozitívan hathat a személyiségünkre.

A fentiekből is kiderül, hogy a számozott képek kifestése mennyi pozitív hatással bír, és milyen sok területen segítheti a felnőtteket is – amellett, hogy a végén egy csodás kép lesz a jutalmunk.

Ha szeretnéd mindezeket te is megtapasztalni (sőt, még ennél jóval többet!), válassz számfestőképeink közül, és hagyd, hogy magával ragadjon az alkotás – minden remek velejárójával együtt.